Çekici Araçları Kaç Ton Kaldırabilir? Çekici Araçlarının Özellikleri
Tahmini Okuma Süresi:4 Dakika

Çekici Araçları Kaç Tona Kadar Yük Taşıyabilir ?

Çekici araçları, çekme kapasitelerine ve kendi ağırlıklarına bağlı kalarak çeşitli derecelerdedir. Küçük, Hafif çekici araçları en temel ve hafif yükleri taşırken çok daha büyük ve ağır araçlar tonajı ağır yükteki araçları taşır.

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle karayollarındaki araçların da çeşitliliği artmış ve hala artmaya devam etmektedir. Her gün gelişen araç sistemiyle en ağır yükler bile en aza indirilmiş, insanlara kolaylık sağlamıştır, bu gelişen sistemler sayesinde çekici araçlarında bilmemiz gereken 3 tip çekici vardır.

Hafif Hizmet Tipi Çekiciler

Hafif hizmet tipi çekici, A sınıfı çekiciler olarak da bilinmektedir. Örnek vermek gerekirse hem konvansiyonel hem de geri çekilebilir çekiciler yer alır. Bu çekicilerin brüt araç ağırlığı 5 ton olmalıdır, bu tip çekiciler binek arabaları, motosikletleri ve kamyonetleri çekmek için kullanılır. Düşük hizmet tipi çekiciler genellikle vinç ve kablo sistemlerinin yanı sıra tekerlekli kaldırıcılarla donatılmıştır ve 7.000 ila 11.000 libre ağırlık çekme kapasitesine sahiptirler.

Hafif hizmet tipi çekiciler, kişisel araçları ve motosikletleri çeken çekici tiplerinden olduğundan dolayı diğer çekici tiplerine göre daha fazla kullanımı söz konusudur. Nispeten küçük boyutlarından dolayı hafif hizmet tipi çekiciler, daha büyük çekicilere göre çok daha çevik ve manevra kabiliyetine sahiptirler.

Orta Hizmet Tipi Çekiciler

Orta hizmet çekiciler olarak da adlandırılan B sınıfı çekiciler ortalama brüt araç ağırlığı 11 tondur ve genellikle tarım ekipmanlarını, ağır makineleri ve çok araçlı yükleri çekmek için kullanılan çekici tipidir. Bu sınıftaki çekiciler, çekerken 7.000 lbs ile 17.000 lbs arasında ağırlık kaldırabilmektedir.

B sınıfı çekiciler, A sınıfı çekicilere göre daha fazla ağırlık taşıyabilmektedir o yüzden daha ağır işler için kullanılır ancak en büyük yüklerin isteklerini tam anlamıyla karşılayamazlar. Orta hizmet tipi çekiciler, kurtarma operasyonlarını yürütür; daha hafif çekicilerin yapmakta zorlandığı her şeyi kolayca yapabilirler. Bununla birlikte, hafif hizmet tipi çekicilere göre daha az manevra kabiliyetine sahiptirler, bu da aynı alanların bazılarına erişmekte zorlanacakları anlamına gelir.

Ağır Hizmet Tipi Çekiciler

Ağır hizmet tipi çekiciler,  en büyük ve en ağır yüklerin üstesinden gelen çekici tipidir. Ayrıca hizmet tipi çekicilerin en büyüğüdür. Bir ağır hizmet tipi çekicinin önüne çıkan işleri halletmesi için en az 23 ton brüt araç ağırlığına sahip olması gerekmektedir. Bu ağırlık, ağır hizmet çekicilerinin 17.000 lbs'den daha büyük yükleri çekmesini sağlar.

Ağır hizmet tipi çekiciler oldukça önemli araçlardır. En ağır ve en özel yükleri taşıyabilirler, ancak aynı zamanda mevcut en az manevra kabiliyetine sahip çekicilerdir.

Tonaj Sınırları

Tonaj hesaplaması yaparken karşımıza yaygın olarak basar tonaj ifadesi çıkar. Basar tonaj, taşıma yapılan aracın içine depolanan toplam yükün yükseklik ve ağırlığını ifade etmekte kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu ifade, azami yük olarak da tercih edilebilir.

Her ülkenin kendi yasalarına göre düzenlenen uluslararası olarak da denetlenen Tır, kamyon ve kamyonet gibi araçların taşıyabileceği toplam yük miktarı Türkiye’de tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında boş ağırlıkları ise 15 ile 16 ton olarak belirlenmiştir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise bu durum maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.

Tavsiye Yazı: Sancaktepe Çekici

872 Görüntüleme 11 Haz 2023

Bu yazıyı paylaşmak ister misin?